Hendrik Wiegersma (1891-1969)
Hendrik Wiegersma's huis De Wieger in Deurne

De Wieger, Deurne

In 1922 laat Hendrik een imposant landhuis bouwen: De Wieger.
In 1917 had hij de grond gekocht, een stuk even buiten de dorpskom richting Liessel.
"Een plek, zo min als hij zich maar wensen kon en toch door niemand begeerd. Hetgeen niet verwonderlijk was, want de bultige plaats werd in die dagen nog Het Galgenveld genoemd, en toen men er eenmaal ging bouwen, werden er inderdaad enige schedels gevonden. Voor een jonge dokter allerminst een beangstigend Golgotha, en in zijn huis heeft het ook nooit gespookt. Integendeel, het werd een huis van veelleven, durf, vertrouwen, toekomstplannen. Van studie ook met een schedel voor zich - en creativiteit, met levende mensenlichamen en gezichten rondom zich."

Het is een in neo-renaissancestijl gebouwd huis, ontworpen door de Helmondse architect Cor Roffelsen die eerder De Romeijn gebouwd heeft voor de Deurnese journalist en historicus Hendrik Ouwerling.
Het huis bevat een praktijkruimte en een apotheek.
Het is karakteristiek door zijn trapgevels in het zij-aanzicht.

De kunstenaarsvrienden die er in de loop van de jaren twintig komen, laten hun artistieke sporen in het huis na: Van Rees schildert een St. Christoffel op de buitenmuur, Piet Wiegman ontwerpt een tegeltableau in de hal en Joep Nicolas zorgt voor verschillende glas-in-lood-ramen.
Ook het interieur wordt gesierd met werk van artiesten: in de kamer onder meer een bronzen beeld van Ossip Zadkine en een klein vrouwelijk naakt van chamotte van Moissey Kogan. De zeug van Constant Permeke hangt in de eetkamer en drie danseresjes van Jozef Cantre staan op de piano. En natuurlijk op veel plaatsen in het huis de schilderijen van Hendrik zelf.